МЕСТА ЗА ОТДИХ  

  история

 видове гори, дивеч, растителност,местности

 

ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ

Само на 100 км от София в полите на Средна Стара Планина като своеобразен център между градовете Ловеч, Троян и Тетевен се намира село Лесидрен, заобиколено от върховете Васильов(1495м.), Стъргон (1425м.) и Койнец(1155м.). Околните склонове на Стара Планина са привлекателно място за ловци от близо и далеч. Силно изразеният планински релеф е естествено и много предизвикателно трасе за Off road Мотори и ATV четириколки. Лесидрен , разположен в красиво балканско дефиле, на 420 метра надморска височина е богат с красивата природа на този край.Речните корита, съчетани с близост до язовир Сопот, го правят привлекателно място за отдих и туризъм през всички сезони на годината.


начало

  

ИСТОРИЯ

Известни промени е претърпяло и името на Лесидрен. Според картата на австрийския учен Карл Пауукер от 17-ти век, селото е отбелязано с наименованието Лискора, а според показанията на Димитър Общи пред турския съд (1872г.), селото се нарича Лесура. Според стари хора, наименованието на селото произлиза от това, че землището е било силно обрасло с лески и дрян, но според други - носи името на латинския пълководец Леседра, който е минал тук. По време на турското присъствие през селото е минавала четата на Панайот Хитов (1867г.).През 1871г. в Лесидрен е отсядал Васил Левски. На 28 октомври 1877г. е минал руски отряд под ръководството на полк. Д.И. Орлов. В местността Боева могила се завързал лют бой с турски аскер и паднали 4 руски войници.
По време на Сръбско-българската война (1885г.) участват много местни войници. В Балканската война (1912 г.)от Лесидрен са изпратени на фронта 120 души. Девет от тях загиват на бойните полета.
В Първата световна война воюват около 350 лесидренци. От тях загиват 93 души. Имената им са изписани на паметника в местността Губе.
И така, извървял нелек исторически път, опознал майчините сълзи по своите чеда, радвал се на свободата, но съхранил гордия си балкански дух, чрез съзидателния труд на своите хора, Лесидрен преминава с достойнство в новото време.

 

начало